Whitaker Center Gateway

As part of our on-going effort to help the Whitaker Center for Science and The Arts improve their facilities, we were asked to design multiple concepts to reorganize the entry sequence into the science center.

The areas of focus were the ticket booth, coat check, children’s orientation area, museum store and a new 4D theater exhibit piece. Throughout all the elements we featured specific materiality and colors to tie the composition together and create a coherent experience.

The new ticketing desk was envisioned as a “butcher block” solid wood mass with zones carved out for patron employee interaction. This wood is continued throughout the other elements and manipulated on a per space basis.

The orientation area was imagined, again, as a solid wood piece but with a playful back and benches to encourage the children to gather and find their own space. As seen in the second option, a perforated metal was used for wall covering to allow for sound absorption and an edgey aesthetic.

The 4D theater was designed as a volume that had “landed” in the space, as represented by the columns elevating the structure. Adhered to the back of the theater is a graphic board that would be able to display movie related posters and snip-its of the movie that is currently playing.